Tässä blogissa on kirjoja, jotka
minä koen lukemisen arvoisiksi :)

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Leyson, Leon: Poika joka pelastui - Schindlerin listan kuopus

Leon Leyson on 10-vuotias nuori juutalaispoika, joka elää onnellista ja huoletonta elämää Puolassa siihen saakka, että natsit valtaavat Puolan. Aluksi Leonin elämä hankaloituu omalla asuinalueellaan Krakovassa, kunnes heidät siirretään Krakovan laidalle rakennettuu gettoon asumaan... sieltä elämä kuljettaa Leonia leireille, kunnes lopulta Leonin isän työantaja Oskar Schindler ottaa koko perheen suojiinsa antamalla heille töitä tehtaastaan.

(wikipediasta lainattua Oskar Schindleristä: Oskar Schindler (28. huhtikuuta 1908 ZwittauMääriItävalta-Unkari – 9. lokakuuta 1974 HildesheimSaksan liittotasavalta) olisaksalainen liike- ja teollisuusmies, joka tunnetaan ponnisteluistaan juutalaisten työntekijöidensä suojelemiseksi holokaustilta. Hän pelasti yli 1 100 juutalaista pitämällä heitä työssä ase- ja ampumatarviketehtaassaan, joka sijaitsi ensin Krakovassa ja sodan viime vaiheessa nykyisessä Tšekin tasavallassa.)


Leon on Schindlerin nuorin työntekijä, hän jopa joutuu käyttää puulaatikkoa korkkeenaan tehtaassa yltääkseen työskentelemään. Reipas ja nuori työntekijä jää kuitenkin johtajan mieleen ja myöhemmin Schindler pelastaa Leonin perheen varmalta kuolemalta. Vaikka Schindler olikin itse natsi, niin hän kuitenkin oli hyvin empaattinen ja tahtoi parhaansa mukaan auttaa ja suojella juutalaisia.


Kirja oli vaikuttava ja vaikeista elämänvaiheista huolimatta lohdullinen. Teksti oli helppoa ja nopeaa lukea. Suosittelen ehdottomasti!Yossel, Samuel ja minä ryömimme piilopaikkaamme.
Meillä oli hädintuskin tilaa hengittää, kun yritimme pysyä
hiljaa ja liikkumatta odottaessamme.Vintillä
maatessani näin vain vajan lattian alapuolellamme.
En voinut tehdä muuta kuin kuunnella, kun huudot
ja laukaukset täyttivät ilman. Äänet voimistuivat tasaisesti
sotilaiden lähestyessä meidän asuinrakennustamme.
Saksanpaimenkoirat, joilla ihmisiä ajettiin ulos piiloista,
haukkuivat vihaisesti. Niiden taluttajat eivät piitanneet
armon aneluista, vaan tappoivat kyselemättä.
Peitin korvani, jotta saisin suljetuksi pois kiljaisut ja valitukset
ja huudot: "Älkää! Ei!"Kuva lainattu www.tammi.fi
Kursivoitu teksti kirjastaEi kommentteja:

Lähetä kommentti